Bibliotekmøtet i Molde: ”Så mange bibliotekarer på en gang!”

Publisert Sist oppdatert

Hva er et bibliotekmøte uten deltakere? Vi har snakket med seks tilfeldig utvalgte i myldrearealet

Av Vilde Ronge

Spørsmålene vi stilte:

1. Har du snakket med noen fra den ”andre” sektoren (henholdsvis fag eller folke)?
2. Hva snakker du om i lunsjen?
3. Hvem ble valgt til ny leder av Norsk Bibliotekforening?
4. Vet du mottoet for IFLA 2005 i Oslo?
5. Hva vet du om Norsk digitalt bibliotek?
6. Hva er det viktigste, mest interessante du har hørt under Bibliotekmøtet i Molde?

 

Nettverksbygging

Navn: Lilja Westerlund
Arbeidssted: Norges byggforskningsinstitutt

1. Har ikke snakket med mange folkebibliotekarer nei, mest fagbibliotekfolk.
2. Brukere, biblioteksystemer, diskusjon rundt kurs man har vært på tidligere, foredrag i Molde. Pluss selvfølgelig nytt fra gamle skolekamerater.
3. Husker ikke, men har han ikke vært før?
4. Nei
5. Jeg visste ingenting på forhånd. Har vært på fellesmøte om NDB, vet litt mer nå, men ikke mye.
6. Noen foredrag har vært inspirerende og idéskapende, ellers er det viktigst med nettverksbygging på et sånt møte. Hvis jeg skal trekke frem ett foredrag, må det bli det om tilgjengelighet, fikk mange små aha-opplevelser under den sekvensen. Sikkert mye fordi det er faget vårt, bygg altså.

Kjempegode foredragstitler

Navn: Eivind Volder Rutle
Arbeidssted: Foreningen !les

1. Folk fra Norsk barnebokinstitutt har lært meg å navigere på en bibliotekkonferanse. Men det har kokt over i hodet mitt av og til, så mange bibliotekarer på en gang.
2. Jeg har stort sett diskutert de mange kjempegode foredragstitlene. For eksempel: Digitalisering – en viktig oppgave innen Norges digitale bibliotek. Utrolig bra.
3. Kan jeg plukke en tilfeldig? Jeg aner nemlig ikke. Min drømmeleder av NBF ville ha vært…. Kan jeg komme tilbake til det på slutten?
4. Det burde jeg ha visst.
5. Ingen vet hva det er eller hva det skal inneholde. ABM-utvikling har satt det i gang, det vet jeg. Og en professor fra Tromsø har blitt utrolig flink til å lage powerpoint-presentasjoner. Men ”ja, takk” sier jeg likevel, tanken er god, tilgjengelighet på nett for alle er bra.
6. Foredraget om ytringsfrihet har vært det mest interessante. Og FIFA. Nei, det er noe annet. FAIFE skal det være. Og Leikny Haga Indergaard var råbra.

Og drømmelederen av NBF? Det må bare være Atle Antonsen.

 

Vitamininnsprøytning

Navn: Kjersti Storm Nielsen
Arbeidssted: Farsund bibliotek

1. Ja, jeg har snakket med folk både fra fag- og folkebibliotek. Kjenner mange fra gammelt av.
2. Det kommer helt an på hvem jeg står sammen med. Primært bibliotek, fint å oppleve bredden i norsk bibliotekvesen.
3. Frode. He-he.
4. Husker ikke.
5. Noe som er under arbeid. Det høres spennende ut. Jeg vet ikke noe om detaljene, men er nysgjerrig.
6. Klarer ikke å plukke ut noe spesielt. Masse innspill og ideer, en skikkelig vitamininnsprøyting.

Returautomater

Navn: Harald Bøhn
Arbeidssted: Universitetsbiblioteket i Trondheim

1. Nå må jeg tenke meg litt om. Ja, det har jeg, snakket med noen fra folkebibliotek. Mest fagbibliotek kanskje, man prater med kjente. Men jo da, flere folkebibliotekfolk også, jo flere jo lenger jeg tenker på det.
2. Inntrykk fra siste foredrag man har vært på. Og interessante ting fra utstillingen. I dag har jeg snakket mye om returautomater. Vi vurderer nemlig å kjøpe inn sånne til biblioteket.
3. Trodde det var Frode Bakken, jeg?
4. Nei, det vet jeg ikke.
5. Jeg har vært på foredrag om Norsk digitalt bibliotek før lunsj i dag, så nå vet jeg alt! Vi har mange visjoner, veldig interessante visjoner også, men vi må begynne å bli litt mer konkrete, komme med noe innhold. Men det er viktig med rammeverk også. Viktig er det óg å ta utgangspunkt i eksisterende bibliotek og få integrert det sømløse perspektivet.
6. Utveksle ideer og tanker med andre er det viktigste med en sånn konferanse. Høyest forventninger hadde jeg til det jeg skulle lære om NDB, det er et viktig tema og jeg føler for så vidt at vi er på rett vei. Selv om vi ikke riktig vet hva NDB skal fylles med.

Hvem har fått barn siden sist?

Navn: Synnøve Standal
Arbeidssted: Deichmanske bibliotek, filial Stovner

1. Selvfølgelig. Jeg har jobbet i begge sektorer og ser det som en skikkelig bonus å få komme her og møte alle.
2. Temaer som har vært tatt opp under konferansen. Har flere ganger huket tak i foredragsholdere for å få utdypet uttalelser de har kommet med fra talerstolen. Jeg er mest interessert i lesetimulering, fordi det er dette jeg jobber med til daglig. Men jeg snakker ikke bare fag i lunsjen. Litt blir det om gamle kullinger óg, hvem har fått barn siden sist, osv.
3. Jeg var ikke på landsmøtet, så det vet jeg ikke.
4. Det har jeg hørt. Men, nei, kommer ikke på det.
5. Har prøvd å begripe hva det er her i Molde, men virker ikke som om noen vet det helt? Er det en portal? En felles katalog? Eller er det simpelthen e-bøker? Ingen kan fortelle meg helt konkret hva NDB skal inneholde. Og det skjønner jeg ikke helt. Er det ikke best å finne ut hva det skal inneholde først, og så ta fatt på rammeverket i neste omgang?
6. Alt som svirrer i luften. Hva foregår i biblioteksverdenen. Lesestimulering i Groruddalen i Oslo som jeg driver med, hvordan får vi til det, er det tips å hente hos andre? Syns dessverre ofte det er sånn på bibliotekskonferanser at titlene lover mer enn de holder. Man tror man skal høre noe nytt, også er det alltid det samme gamle.

En øl om kvelden

Navn: Ola Eiksund
Arbeidssted: Arendal bibliotek

1. Ja, har snakket med folk fra fagbibliotek også. Men i hovedsak folkebibliotekarer. En øl om kvelden, så er debatten i gang.
2. Hva skal du resten av dagen? Får du tid til en liten hvil på øret? I dag har jeg forresten diskutert Bibliotekvakten.no.
3. Frode Bakken
4. Så det akkurat. Men husker det ikke. Har en brosjyre i baggen, det står vel der?
5. Fryktelig lite. Altfor lite faktisk. Hadde tenkt å få med meg noen innlegg om det i dag, men måtte prioritere det bort.
6. Bibliotekforbundets arrangement om læringssenter! Matnyttig og lærerikt, angår meg direkte i hverdagen.

 

Powered by Labrador CMS