Flood

Publisert Sist oppdatert

Førstebibliotekar Even Flood har gjennom mange år spesialisert seg på informasjonssøking og evaluering av informasjonskilder. På denne plassen deler han, i hvert nummer, sine observasjoner med leserne.

Motto:
"Come, and take choice of all my library, and so beguile thy sorrow."
Shakespeare: Titus Andronicus

Elektroniske tidsskrifter og nyhetsbrev om Internett

Det finnes mange og meget gode elektroniske tidsskrifter om hva som skjer på Internett. Og best av alt, de har enten alt helt gratis eller de er sjenerøse med hva de legger ut av utvalgt materiale. Og mange har søkbare arkiver med tidligere artikler. Her er et utvalg av dem jeg har mest glede av.

D-Lib, www.dlib.org/ utgir D-lib Magazine. D-Lib er utgitt av Corporation for National Research Initiatives for the NSF/DARPA/NASA Digital Libraries Initiative og betalt av National Science Fundation. Det er, som navnet antyder, dedisert digitale bibliotek og har mye om arkivering om digtalisering av samlinger. D-Lib har også hatt mange viktige artikler om open access og om styrker og svakheter med konsortieavtaler, og er mye brukt og sitert. Kanskje et at de viktigste innen denne bransjen av denne typen tidsskrifter.

Ariadne, www.ariadne.ac.uk/ er utgitt av UK Office for Library Networking, UKOLN, www.ukoln.ac.uk. Det kommer nytt hefte (hvis det er ordet i denne sammenhengen) tre ganger i året, og formidler blant annet nyheter om det omfattende britiske eLib programmet. Men det har også nyhetsstoff og bakgrunnsartikler om alle aspekter av informasjon på veven.

FirstMonday, www.firstmonday.dk/ blir utgitt av Munksgaard forlag i Danmark. Det kommer nytt nummer første mandag hver måned, derav det nokså intetsigende navnet. Artiklene er vurdert av fagfeller, dette er et tidsskrift med meget høyt faglig nivå.

Freepint, nyhetsbrev fra www.freepint.co.uk/ med mange gode temaartikler om hva som finnes av internettressurser inne forskjellige fag. De har ikke søkbart arkiv, men en meget bra og oversiktlig emneindeks. Freepint er et kollektiv av over 72 000 informasjonsarbeidere. Det er gratis å bli medlem. Jeg er ikke sikker på hvordan det er finansiert, bortsett fra reklameinntektene. Bladet kommer i to utgaver, en ren tekst versjon og en PDF versjon. Jeg har personlig funnet temaartiklene der meget verdifulle. Det er også mye bra på Freepints vevside, blant annet Gary Prices faglige oversikt over vevsteder, www.freepint.com/gary/handbook.htm. På onlinekonferansen i London for noen å siden hadde de en stand hvor de ga en gratis pint (free pint) øl til de som kom på standen. De har senere ikke gjenopptatt denne behagelige skikken.

Nyhetsbrevene fra Searchenginewatch, www.searchenginewatch.com: SearchDay (ukentlig) og The Search Engine Report (månedlig) fra gir en god oversikt over hva som skjer, spesielt når det gjelder søkemaskiner. Nyhetene har de også på hjemmesiden og via RSS feeds. (Og kan noen foreslå et godt norsk ord for det siste? RSS mating?) En rekke av de store guruene i området er involvert. Redaktør er Danny Sulivan, medredaktører er Gary Price og Chris Sherman. Mye av materialet er for næringsliv og andre som vil optimere sidene sine for søkemaskinene, men der er mer en nok for oss vanlige brukere av søkemaskiner også. De har en abonnementsording hvor man kan betale for fyldigere informasjon.

Cites & Insights: Crawford at Large, cites.boisestate.edu/
er et nyhetsbrev som er finansielt støttet av YBP Library Services. De dekker mange områder av hele feltet og har gode oversikter og diskusjoner.

Researchbuzz, www.researchbuzz.com/ er redigert og skrevet av Tara Calishain, en av de mest aktive og anerkjente formidlere av informasjon om veven og hvordan man best finner frem på den. Hun har skrevet og er medforfatter på flere bøker, den seneste er Google Hacks. Hjemmesiden er også en blog med RSS.
Search Engine news fra Pandia, www.pandia.com/ er nyhetsbrevet og siden til et ektepar i Norge, Per og Susanne Koch. Per Koch er assisterende direktør i NIFU STEP, Norsk institutt for studier av forskning og utdanning. De har to gratis nyhetsbrev, Pandia Search World, ukentlig og Pandia Post, som kommer annenhver måned. Siden deres er meget innholdsrik, jevnlige besøk anbefales!
Internet Resources Newsletter, www.hw.ac.uk/libwww/irn/ er redigert av Roddy MacLeod, R.A Catherine Ure og Marion Kennedy ved Heriot-Watt University og utgitt av Heriot-Watt University. Det kommer hver måned og målgruppen er ansatte ved universiteter og studenter. Men de aller fleste vil ha glede av det.

Internet Scout Project, scout.wisc.edu/ utgir flere rapporter og nyhetsbrev om internettressurser i forskjellige fag. Flere av rapportene er fra National Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education Digital Library (NSDL). Tjenesten leveres av University of Wisconsin-Madison. Scout rapportene dekker undervisning og general interesse, mens NDSL spesielt tar for seg naturvitenskap og matematikk.

Information Research, http://informationr.net/ir/ er utgitt av Professor Tom Wilson ved Department of Information Studies, University of Sheffield. Det kommer ut fire ganger i året og dekker alle sider av emnet. Mye av det som blir publisert der er konferanserapporter.

Online Magazine,: www.infotoday.com/online/ har i mange år vært et av de viktigste trykte tidskriftene i bransjen. Årets årgang er volum 29, de startet opp allerede i 1977. Rene steinalderen i denne sammenhengen. Redaktør er Marydee Ojala, en av guruene og mye brukt foredragsholder. Noen av artiklene er gratis, blant annet spaltene til Greg Notess. Fra hjemmesiden er det innholdsfortegnelse og lenker. Men for det meste må man betale for artiklene man vil lese online, ca 3 USD pr artikkel.

Information World Review, www.iwr.co.uk/Home er månedlig avis som også går langt tilbake. Det er nå utgitt av VNU Business Publications som er en del av dem som arrangerer den årlige onlinekonferansen i London som i år er i november (29/11 – 1/12). Mye av nyhetsmaterialet er gratis, og det er et søkbart arkiv.

Powered by Labrador CMS