Sommerjobb – som litteraturkritiker!

Publisert Sist oppdatert

Det er nå mulig for ungdom å få seg sommerjobb i kommunen – som litteraturkritiker!

Av Hilde Matre Larsen

I regi av Kunnskapstunet og folkebiblioteket i Aurland kommune er det nå lyst ut 12 sommerjobber som litteraturkritikere. Dette gjøres i forbindelse med et prosjekt med fokus på nynorsk samtidslitteratur og biblioteket som en informasjons-, kunnskaps- og opplevelsesbase.

Formålet med prosjektet ”LITTKRIT” er, ifølge kommunalsjef i Aurland kommune Claus Røynesdal, sammensatt. – Vi ønsker å gjøre nye grep i forhold til bibliotek. Ved å sette fokus på nynorsk samtidslitteratur håper vi at vi kan belyse at den har relevans for dem. Et annet motiv for prosjektet er å gi ungdom erfaring med den formelle delen av arbeidslivet.

Kravene til arbeidssøkerne er få, og de prioriterte søkerne er ungdom i alderen 16-19 år. Det stilles ingen krav til ferdigheter. I utlysningsteksten heter det at ”Du treng på inga måte å vere ”spesialist” eller lesehest for å søkje stilling.”

Ikke homogen gruppe
Prosjektet har vært i emning lenge. Søknadsfristen var 10. mai. – Vi burde ha lyst ut stillingene tidligere, for de fleste har allerede lagt planer for det tidsrommet (uke 26 og 27, altså fra 26. juni til 7. juli) da arbeidet skal utføres.
Likevel har de mottatt et tyvetalls søknader, fra fjern og nær. Noen av søkerne er dyslektikere, og for å tilrettelegge arbeidet for dem ønsker man å bruke ulike media. Et mulig samarbeid med en lokal radiostasjon diskuteres. Anmeldelsene skal ellers publiseres i Sogn Avis, der det også er lagt inn en blogg for prosjektet. Arbeidsstedet blir Aurland folkebibliotek. Ungdommene vil også få besøk av forfatterne Olaug Nilssen og Finn Tokvam i den perioden de er tilknyttet prosjektet.

Claus Røynesdal sier han er glad det ikke er en homogen gruppe som har søkt stillingene.
– Det er et vesentlig poeng at en del av de ungdommene som skal jobbe på bibliotek kommer fra andre kommuner i fylket, slik at gruppene blir mer dynamiske.

Ikke gratis
Men et slikt prosjekt er ikke gratis. Ungdommene skal lønnes etter tariff, og totalkostnaden for dette vil være på 80.000 kroner. Og pengene kommer ikke fra Aurland kommunes budsjett. Biblioteksjefen og klubblederen på den lokale ungdomsklubben, som er de som skal ha den daglige kontakten med ungdommene i de to ukene prosjektet varer, har fått frigitt tid til dette. I tillegg har prosjektet fått Aurland Sparebank som hovedsponsor. Det Kriminalitetsforebyggende Råd, som er underlagt Justisdepartementet, bevilget 40.000 kroner i 2004, og pengene brukes til dette prosjektet. – Det burde være mulig for flere biblioteker rundt om i landet å gjennomføre et slikt prosjekt, mener Røynesdal. – Småsamfunn burde ta kontakt med lokale bedrifter som kunne være fadder for hver sin ungdom.

 

Powered by Labrador CMS