Hitlers mange ansikter

Please select a featured image for your post

– Hitler blir ofte fremstilt som en latterlig tegneseriefigur, en Chaplin-skikkelse som skrek og fektet fra talerstolen. Det har vært med på å ufarliggjøre ham.

BIOGRAFI
Dette sier Knut Lindh, som har skrevet biografien ’’Adolf Hitler: Blod og ære’’. – Vi er blitt lurt til å tro at Hitler var så enestående i sitt vanvidd at det ikke er noen risiko for at verden skal få en så gal leder igjen. Men gale ledere kan komme igjen – også her i Vesten. Derfor er det viktig å studere fortidens tyranner, sier Lindh.
Hitler-biografien hans kom nylig ut på Cappelen.
– Boken utgis i Cappelens serie med ungdomsbiografier. Den er spennende som en thriller og skrevet på en slik måte at den like gjerne kan leses av voksne, sier informasjonskonsulent Inger Skarre i Cappelen.

Ikke bare gal og ond
Lindh mener at Hitler ikke hadde greid å skape så stor begeistring i Tyskland hvis han bare var gal og ond.
– Tyrannene er sjelden endimensjonale, det er det som gjør dem så farlige. Mao skrev dikt og fremsto som venstresidens åndelige fører på 70-tallet. Stalin blir nå for første gang beskrevet – over 50 år etter at han døde – som en barnekjær mann, sjarmerende og med humoristisk sans.
Lindh viser til at Hitler var opptatt av kunst og kultur. Han var glad i moren sin og tok seg av henne da hun fikk kreft. Han ga sin del av morsarven til søstrene sine og levde selv som uteligger i Wien. Han elsket hundene sine, og han viste sine kvinnelige medarbeidere en faderlig omsorg. Han var knust da niesen begikk selvmord, og han led i perioder av depresjon.


Psykopatens mange ansikter

– Vi må lære å kjenne statspsykopatens mange ansikter, slik at vi gjenkjenner nye despoter når de kommer. Når vi latterliggjør tyrannene, er vi med på å ufarliggjøre dem, sier Lindh.
Adolf Hitler ville bli kunstmaler, men lyktes ikke. I stedet ble han Tysklands diktator og kastet verden ut i en brutal krig, som kostet over 50 millioner mennesker livet.
I boken følger forfatteren ham fra oppveksten med en tyrannisk far og en overbeskyttende mor til han går under med Det tredje riket ved slutten av annen verdenskrig. (Newswire)