Hvilken bok?

Publisert Sist oppdatert

LITTERATURFORMIDLING Google lanserer nå bokprint: en søkemotor som kan finne igjen ord i bøker som ligger tilgjengelig på nettet. Dataverdenen spår at bibliotekene snart vil tape formidlingskampen. Men ABM-utvikling er på banen og arbeider hardt med å få Whichbook-konseptet til Norge.

– www.whichbook.net er en ny måte å formidle bøker på, forteller Eva Haga Rogneflåten, rådgiver i ABM-utvikling. – Leseren trenger verken å vite tittel eller forfatter, bare om hun er interessert i å lese en bok som er glad eller trist, morsom eller seriøs, sikker eller urovekkende, osv. Det beste ved Whichbook er at når du har funnet boka som passer ditt leserhjerte – ja da kan du gå inn på et kart og finne hvilket bibliotek du ønsker å låne denne boka fra. Whicbook er nemlig et konsept som en engelsk bibliotekorganisasjon, ”Opening the Books”, har utarbeidet.

Websiden ble lansert i 2001, og er stadig under bearbeiding. I løpet av 2004 er samtlige folkebibliotek i England tilknyttet whichbook. Det betyr at man kommer direkte til katalogen til det biblioteket man har valgt. Dette kan revolusjonere fjernlånet, mener Rachel Van Riel som er direktør i ”Opening the Books”.

England har ca. 150 whichbooklesere og disse lanserer ca. 30 bøker i måneden. Det ligger nå inne ca. 3000 titler i basen. Størstedelen av titlene er oversatte bøker, noe som er en bevisst politikk.

Dugnad
– ABM-utvikling ser at Whichbook-konseptet kan bli en fin innholdsleverandør til Norsk digitalt bibliotek og Kulturnett, kan Rogneflåten fortelle. -Vi har kontaktet Rachel Van Riel som er interessert i å selge konseptet til Norge. Det avholdes også møter med eventuelle samarbeidspartnere; både Biblioteksentralen og Høgskolen i Oslo har vist interesse.

Men for å få til dette trenger Rogneflåten 100-200 whichbooklesere. -Alle må gå på kurs og levere tekster som så blir rettet og kommentert, sier hun. – Det tar ca. 6 måneder fra første kurs til man får lansere tekster alene. Siden opplæringen er så omfattende må man binde seg for minst 12 lanseringer.

Rogneflåten skulle gjerne sett det norske Whichbook på beina i markeringsåret 2005, men det kan holde hardt. – Vi skal kurse mange og det tar som sagt ca. 6 måneder fra start til lansering. Men det er alltids lov å håpe, sier hun.

 

 

Powered by Labrador CMS