Digital – og sosial?

Publisert Sist oppdatert

 

10-12. november gikk det av stabelen en annerledes konferanse i Bergen. Du behøvde ikke å være i Bergen for å delta. Konferansen ble nemlig dokumentert blant annet via video på nettet. Enda en konferanse om digital teknologi? Nei, dette var en konferanse om hvordan teknologien kan brukes til sosiale formål. Programkomitéen besto av engasjerte bibliotekarer, akademikere og praktikere som delte en fascinasjon for hvordan teknologi kan brukes for å styrke sosial kunnskapsskaping og -deling.
ABM-utvikling bidro med to representanter i programkomiteen og en slump penger som gjorde det hele mulig.

 

I konferansesalen var det trådløst nett. Deltagerne satt i salen med sine bærbare pc-er og hørte foredrag. Bidro teknologien til å fremme sosialt samspill? Du kan like gjerne spørre om kulepennene bidrar til å fremme det sosiale, svarer Thomas Breivik som var initiativtaker til konferansen og bibliotekar av utdanning og overbevisning. Teknologien ble brukt for bedre læring, men ble ikke noen sperre for det sosiale utbyttet.
Konferansen innebar en ny og mindre autoritær arbeidsform, som hadde både med vekslingen mellom foredrag og workshops og bruk av chat og blogging under hele konferansen.

Rheingold
Konferansens mest berømte taler var Howard Rheingold, visjonær forfatter , data og mediaguru og profesjonell bygger av virtuelle samfunn – for å bruke hans egen betegnelse. Howards foredrag hadde tittelen Smart Mobs, Smart Libraries – The future for digital open spaces. Han skulle trekke linjene fra nettverksmedienes sosiale offentlighet til hvordan biblioteker bør være i en ny tidsalder. Dessverre er det slik at det ikke alltid er guruene som er mest oppdaterte. Utbredelsen av teknologi i Europa er også slik at det ikke virka helt i forkant når Rheingold for eksempel snakket om at snart ville SMS-meldinger på mobiltelefoner komme for fullt. Da var mange av de mindre kjente, yngre innlederne faktisk mer spennende.

Tron Øgrim skulle oppsummere konferansen. Snart er halve verden på internett, som øker med 10-20 millioner brukere i måneden, fortalte han. Det er et argument mot fattigdom, men ikke et argument mot internett at ulik fordeling i verden gjør at mange er utestengt fra nettet. De er også utelukket fra undervisning og bøker. Øgrim minnet ellers deltakerne på alt vi mista da skrive- og lesekunsten ble allment utbredt: Folk sluttet å huske så godt, de sluttet å fortelle eventyr til hverandre. Alltid skal man klage på gutta, sa Øgrim, for eksempel på at de ikke leser bøker. Men samtidig klager man over at de sender SMS’er eller er på internett hele tida. Vi kommer til å se økt lesekyndighet og bruk av tekst i framtida, også blant gutta.

ELINOR
Det kom to helt konkrete resultater ut av konferansen. Foreningen ELINOR (Elektronisk litteratur i Norden) ble stiftet. Den skal nå kartlegge omfanget av elektronisk litteratur for å øke formidlingen. Dette gjøres med økonomisk støtte fra Nordbok som er et nordisk prosjekt som driftes av ABM-utvikling. I tillegg ble SIKT (Spesialgruppe for IKT i bibliotek) stiftet som en undergruppe av Norsk Bibliotekforening. SIKTs oppgave blir ikke minst å sørge for å kjempe for bruk av åpne standarder, ikke excel, word-formater osv. som er såkalt proprietære, dvs. at de tilhører enkeltfirmaer.
Digital og sosial er vel den mest veldokumenterte konferansen noensinne, og det vil den fortsette å være. Program, blogger, video mm. ligger på nettet og bloggen fortsetter her: http://digitalogsosial.no.

Lars Egeland

 

Powered by Labrador CMS