September – samtale

Publisert Sist oppdatert

 

11.september samler amerikanerne, men hvorfor må det være en stille dag? Med et brennende ønske om å bryte tausheten og la alle stemmer bli hørt har David Silver og Sarah Washburn åpnet 487 bibliotek for et gigantisk demokratiprosjekt.

 

Av Åse Brandvold, Seattle

– Alle arrangementene 11.september dreier seg om å tenne lys og være stille. Men stillhet er det siste vi trenger. Vi trenger å diskutere, vi trenger å dele erfaringer. Problemet er: Hvor skal vi gjøre det? Amerika har veldig få offentlige møteplasser igjen. Det nærmeste vi kommer er kjøpesenterne, sier professor ved University of Washington i Seattle, David Silver til Bok og Bibliotek.
Silver hadde lenge puslet med en idé om et demokratiprosjekt for denne dagen, men det var på en spasertur i sentrum av Seattle i fjor sommer at han skjønte hvor et slikt prosjekt hører hjemme.
– Jeg gikk forbi vakre Seattle Public library, en bygning som har blitt belønnet med en nasjonal arkitekturpris for sin crossover amerikansk-japanske stil. Det var da jeg fikk åpenbaringen: Biblioteket – det er offentlig, det er gratis, det er overalt, det er det perfekte samlingsstedet!

Så snart Silver begynte å snakke om åpenbaringen sin, introduserte noen kolleger han til Sarah Washburn. Washburn hadde tidligere jobbet med å skaffe til veie ny datateknologi til biblioteker over hele USA gjennom sitt arbeid i Bill and Melinda Gates Foundation.
– Jeg kan bibliotek, sier Washburn
– Og jeg vet noe om hvor ivrige bibliotekarer er etter å markere biblioteket som et samfunnshus, ikke bare et sted man leser bøker. Jeg tente umiddelbart på Davids idé, forteller hun.

Patriot Act
På to år har 487 bibliotek meldt seg på det som har fått navnet The September Project (Septemberprosjektet). 50 stater i USA deltar. I tillegg har prosjektet spredd seg til Latin-Amerika, Australia, Sør-Europa og Japan. Det er opp til hvert bibliotek hva de vil gjøre den 11.september. De fleste inviterer til åpne diskusjoner om temaer som demokrati, borgerrettigheter og patriotisme. I år møtte mellom 35 og 45 000 opp til sine lokale biblioteker.
– Vi foreslår en rekke ting som bibliotekene kan gjøre. Felles lesning, for eksempel. Flere biblioteker har oppfordret lokalsamfunnet til å lese den samme teksten, for så å diskutere den på den 11.september. I år foreslo vi The Bill of Rights. I Dallas, Texas lagde en gruppe tenåringer sine egne Bill of Rights. De diskuterte seg fram til hvilke rettigheter de mente var viktige i å beskytte dem som tenåringer, skrev dem ned på pergament, signerte, satte det inn i glass og ramme og hengte det opp godt synlig i bibliotekets utlån, forteller Washburn og fortsetter ivrig med et nytt eksempel:
– I Santa Cruz var de særdeles flinke. Biblioteket inviterte alle innbyggerne til å svare på følgende tre spørsmål: ”Hva fungerer bra i Amerika? Hva trengs å fikses og hva kan vi gjøre for å fikse det?” Bibliotekarene samlet inn og strukturerte svarene og overleverte dem til lokalpolitikerne. Det var en kjempesuksess. Folk følte virkelig at stemmen deres ble hørt, blant annet mange innvandrere som mangler statsborgerskap og stemmerettigheter, forteller Washburn.
– Et tema mange bibliotek har valgt å diskutere er den nye terrorloven Patriot Act. Hvorfor ønsker bibliotekarer å involvere seg i slik en eksplisitt politisk sak?
– Deler av Patriot Act påvirker bibliotekene direkte. Man er pålagt å rapportere til myndighetene om hvilke bøker folk låner, dersom de krever det. Det har hendt at bibliotekarer har nektet å utgi slik informasjon utifra prinsippet om at publikum skal ha fri tilgang til informasjon. De skal ikke trenge å være redde for hva de låner. Noen av sakene har havnet i rettssystemet, forteller Washburn.

Nasjonal tørst
Septemberprosjektet dreier seg rett og slett om samtale og diskusjon. Hvordan kan et så enkelt konseptet engasjerer så mange? David Silver tror rett og slett at folk er lei av sitte hver for seg.
– Amerika er full av mennesker som er forvirret over hva som skjer i verden akkurat nå. Alt har gått så fort. Folk hadde ikke rukket å fordøye 11.september før vi angrep Afghanistan, og kort tid etter var vi i krig med Irak. Tv-sendingene byr folk imot og gjør dem bare mer forvirret. Jeg tror de tenker: Hvorfor ikke slå av TV´n en dag og være litt kollektive for en gangs skyld. Jeg tror det eksisterer en nasjonal tørst etter å komme sammen, sier Silver.

Til tross for at Septemberprosjektet er et bibliotekprosjekt, finnes det ennå ikke som bok.
– Det kommer, lover Washburn og Silver.
Imens jobber de må å samle mest mulig dokumentasjon fra prosjektet til nettsiden www.theseptemberproject.org Dessuten er de allerede i gang med å planlegge neste 11.september.
– Neste år vil 11.september falle på en søndag. Vi har kontaktet en rekke kirker og trossamfunn og er allerede i gang med et samarbeid, røper Washburn.

 

Powered by Labrador CMS