Indre jubel

Publisert Sist oppdatert

Det utkommer en enorm mengde fag-og bransjetidsskrifter i Norge, i opplag fra noen hundre til titusener. Mange av dem lever sine liv innelukket i sine egne nisjer – og er fornøyde med det. Andre henvender seg til en større offentlighet. Det er sjelden noen automatisk sammenheng mellom størrelsen på opplaget og bladets evne til å sette dagsorden, i små og mindre små sammenhenger. Tidsskrifter som Samtiden og Syn og Segn klarer stadig å skape debatter som når langt ut over sin egen leserkrets. Det samme fenomenet ser vi i dagspressen. Det er ofte små aviser som Klassekampen og Nationen som er først ute med de viktige sakene. Slike eksempler er historien full av. Uten sammenlikning forøvrig: En dansk lensherre skal for noen hundre år siden år siden ha påstått at Norge lar seg erobre med to små båter.

”Samfunnskontakt”, var tidligere bibliotekdirektør Asbjørn Langelands nøkkelord for å begrunne utgivelsen av dette tidsskriftet, som i år runder 70. Bok og bibliotek skulle med andre ord bidra til å skape offentlig interesse rundt bibliotekene. Det skal innrømmes at denne samfunnskontakten har det i perioder vært smått med. Det er heller ingen hemmelighet at mange av Bok og biblioteks lesere ikke er av de som uten videre tar ordet. For et par år siden ble det forsøkt med innføringen av en leserbrevside. Tomhetsfølelsen etterpå var av ”kjør debatt”-typen. Og: Hadde ikke redaktøren oppdaget internett? diskusjonslister? Hvorfor skulle noen skrive et innlegg i en trykt publikasjon og så sette seg ned og vente i halvannen måned på svar?

Derfor er vi hverken større eller mindre enn at vi kjenner en viss indre jubel over at denne utgaven av Bok og bibliotek beviser at vi ikke er avhengige av en leserbrevside for å stimulere til de viktige debattene. Eirik Newths utspill om bokprisene i forrige utgave sendte ham via Aftenpostens spalter til TV2s Holmgang, sammen med bl.a. Dag Larsen som svarer i dette nummeret. Intervjuet med Gudmund Valderhaug har stimulert til en viktig og grunnleggende diskusjon om arkivenes samfunnsmessige funksjon. Lanseringen av Bok og biblioteks nettutgave ga nylig støtet til en interessant debatt på Biblioteknorge-lista om forholdet mellom internett og trykte publikasjoner.

Dette er en gledelig tendens som vi har sett i hele år. Vår serie om Folkeopplysningen, som ble avsluttet i forrige nummer, skapte riktignok ikke de store motsetningene. Til gjengjeld fikk den avleggere flere andre steder, i bl.a. Klassekampen, Bergens Tidende og andre tidsskrifter.

Dette samspillet mellom ulike medier og offentligheter preger i stadig større grad det vi kaller den offentlige samtalen og gjør den mindre forutsigbar og mer levende. Det lover godt.

Bok og bibliotek ønsker alle sine lesere God Jul og Godt Nyttår.

Chris Erichsen

Powered by Labrador CMS