Gratis bøker gir god bibliotekreklame

Publisert Sist oppdatert

Som ektefødt barn av Kulturhovedstadsåret 2008, gir prosjektet «Hele Rogaland leser» fortsatt uvurderlig publisitet for bibliotekene i fylket. Bildet: Bibliotek- og kulturhussjef Marit Egaas (t.v.) og litteraturformidler Linn Tønnessen ved Stavanger bibliotek på Sølvberget.

Tekst og foto: Kjetil S. Grønnestad

Som ektefødt barn av Kulturhovedstadsåret 2008, gir prosjektet «Hele Rogaland leser» fortsatt uvurderlig publisitet for bibliotekene i fylket. Bildet: Bibliotek- og kulturhussjef Marit Egaas (t.v.) og litteraturformidler Linn Tønnessen ved Stavanger bibliotek på Sølvberget.

Tekst og foto: Kjetil S. Grønnestad

 

– Prosjektet er blitt en snakkis. Det gir god PR for bibliotekene, som ikke akkurat er kjent for å rope høyest i skogen om tilbudene sine, sier litteraturformidler ved Stavanger bibliotek Linn Tønnessen.

Prosjektet består enkelt sagt i å dele ut gratis bøker.

– Det startet som del av Kulturhovedstadsårets prosjekt «Gjestfrihetens kunster», under navnet «Hele byen leser», forteller Marit Egaas, bibliotek- og kulturhussjef for Sølvberget i Stavanger.

De fleste bøkene deles ut på bibliotekene i Rogaland, men publikum kan også få tak i dem andre steder. Årets bok er blant annet distribuert med hjelp av Næringsforeningen i Stavanger-regionen, som sendte ut 13 500 eksemplarer med medlemsbladet Rosenkilden, og byens torghandlere. En av bokas karakterer er nemlig torghandler. Ryfylkebibliotekene delte også ut bøker i ferjekøer og på ferjeleier. Gratis bøker er populært blant siddisene. Det tok ikke mer enn ti dager før biblioteket i Stavanger var gått tom og måtte få tilsendt flere bøker fra ulike restlagre.

Også andre steder i fylket, setter publikum pris på prosjektet. – Vi har bare fått positiv respons. Publikum er fornøyd, og noen overrasket, over at de får ei bok hos oss. Men mange er også klar over det, og spør spesielt etter boka, forteller Anne-Kristin Riise Nilsen, bibliotekar ved Eigersund folkebibliotek.

 

Utdeling av bøker

Utdeling av bøker er den viktigste komponenten i «Hele Rogaland leser», men langt fra den eneste. Det legges opp til en lang rekke arrangement rundt boka. Hvert bibliotek står for sine arrangement. I september gikk fem større og mindre arrangement av stabelen i Stavanger med den utvalgte boka som utgangspunkt. Publikum fikk flere sjanser til å møte forfatteren. Prosjektet ble avsluttet i begynnelsen av november med en oppsummerende bokprat i Kulturbiblioteket der litteraturviteren Kjetil Vikene foretok en grundig presentasjon av hva som kjennetegner forfatterskapet til Risa.

– Det at så mye skjer rundt boka, også utenfor huset, gjør prosjektet kjent og populært. Vi hører om godt besøkte arrangement rundt om i hele Rogaland. Selv hadde vi fullt oppmøte på våre arrangement. På lanseringsdagen, møtte hele 120 stykker opp, forteller Tønnessen entusiastisk.

 

Samarbeid

For at et slikt stort prosjekt skal gå rundt, trengs det gode samarbeidspartnere. I Rogaland er prosjektet gjort mulig ved hjelp av LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Rogaland fylkeskommune, Sparebank 1 SR-bank, ABM-utvikling og Sølvberget (Stavanger bibliotek og kulturhus).

– Det er viktig med nettverk. Ikke minst gjelder det i forhold til aktører vi ikke samarbeider med til vanlig. Ved hjelp av dem når vi lenger ut og får markedsført oss gjennom deres nettverk, sier Egaas.

Samarbeidspartnerne er viktige ikke bare i markedsføringen, men også for at økonomien skal gå i hop. Det er ikke gratis å trykke opp 50.000 bøker. I år beløper utgiftene seg til kr 850.000 inkludert mva. Sølvbergets egenandel er på kr 150.000. Beløpet til trykkingen og forfatterhonoraret, ble dekket av Sparebank 1 SR-bank. Støtten fra fylket, via ABM-utvikling, ble brukt til å utarbeide forfatterheftet der boka, forfatteren og forfatterskapet hans ble presentert, lage t-skjorter, og til å lage en lydbok/MP3-fil i samarbeid med NLB. Lydboka skal sendes ut til alle fylker i Norge for å gjøre boka og prosjektet kjent.

 

Valg av bok

I 2008 ble boka valgt ved publikumsavstemning. At boka til Arild Rein gikk seirende ut, overrasket flere, men som Tønnessen påpeker var det ikke noe poeng i å velge ei populær bok som Drageløperen. Den var blant de nominerte, men det var Harper Lees «Drep ikke en sangfugl» og Bernhard Schlinks «Høytleseren» som lenge lå likt i stemmesankingen sammen med boka til Rein. – Folk vil ha ukjente skatter. De var bevisste i nomineringen og ønsket ikke at ei bok som alle allerede hadde lest, skulle vinne. For eksempel fikk Berlinerpoplene bare en stemme, sier hun.

Publikum har satt pris på at det er lokale forfattere som har blitt løftet fram i lyset. Det er imidlertid ikke noe krav om at boka Rogaland skal lese, skal være lokal.

I 2009 og 2010 ble bøkene valgt av en jury med representanter fra Sølvberget, fylket, næringsforeningen og LO. Kiellands bok i 2009 ble valgt fordi den passet godt til finanskrisa, mens årets bok av Einar O. Risa, passet godt til Kapittelfestivalens tema: Hukommelse. Boka hans er første del i en romanserie som følger Stavangers historie fra 1889 og fram til i dag.

Et kriterium for å trykke opp ei bok, er at avtalen med forlag og forfatter er på plass. Det betyr at boka må være «utsolgt» i markedet på forhånd. Men også for frislupne bøker, som Fortuna, er det en fordel å samarbeide med et forlag. – Gyldendal moderniserte språket i Fortuna, som de også solgte i vanlige bokhandlere. Dessuten sikres kvaliteten på boka når et forlag er inne i bildet, sier Egaas.

 

Inspirerer flere

Nå gir suksessen til «Hele Rogaland leser» inspirasjon til andre som ønsker å gi sitt publikum tilsvarende muligheter.

I Gjøvik bekrefter kommende biblioteksjef Tone Nyseter, at hun er svært interessert. – Jeg fikk høre om dette rent tilfeldig fra Linn Tønnessen Jeg synes det er en morsom idé, og ønsker å få til noe tilsvarende i forbindelse med Gjøviks 150 års byjubileum i 2011, sier hun. Et eventuelt prosjekt er fortsatt på idéstadiet, og ingen aktuell bok er ennå valgt ut. Prosjektets arbeidstittel er imidlertid klar. Det er: «Hele Gjøvik leser».

Også i Vestlandets hovedstad synes de dette er en god idé. – Vi er stadig på utkikk etter måter å synliggjøre våre tilbud på, ikke minst overfor ikke-brukere. Da regjeringens initiativ til et nasjonalt leseløft fram mot 2014 kom, ville vi gjøre noe utenom det vanlige. Sterkt inspirert av Stavangers fine prosjekt, ble vårt prosjekt «Bergen leser» født, forteller Thea Kathrine Jansen ved Bergen Offentlige Bibliotek.

Boka i Bergen skal nomineres av bergenserne selv. Til slutt skal det stå om ti bøker. I den avsluttende «valgkampen» vil biblioteket invitere til mange spennende arrangement, før boka som Bergen skal lese, blir valgt. – Dette skal stimulere folk til å lese, og gjøre dem mer bevisst på hvor viktig og gøy dette er, sier Jansen.

Bergenserne kan nominere sine favorittbøker fra og med 16. desember. Vinnerboka annonseres nesten et år senere, 11.11.2011. Jansen håper de kan gjenta dette prosjektet, men det avhenger av om de finner gode samarbeidspartnere som vil satse tid og penger. Nå er «Bergen leser» finansiert med støtte fra ABM-utvikling, Fritt Ord og noen entusiastiske lokale sponsorer.

 

Populært

Linn Tønnessen i Stavanger synes det er svært givende å jobbe med «Hele Rogaland leser», der fokus er satt på god, gammeldags lesing av bøker. Ikke minst er publikum inspirerende. – Vi har aldri fått så mange gode tilbakemeldinger som til dette prosjektet. Tilbakemeldingene er direkte og ujålete. Det er kjekt, smiler hun.

På Sølvberget merker de at erfaringene med «Hele Rogaland leser» gjør dem stadig mer strukturerte og profesjonelle i å arrangere og håndtere slike store prosjekt. Det håper de kan videreføres også i framtida.

– – – –

I Kulturhovedstadsåret 2008, delte bibliotekene i Stavanger og omegn ut 15 000 eksemplarer av boka «Kaninbyen» av den lokale forfatteren Arild Rein. I 2009 ble dette utvidet slik at hele 50 000 eksemplarer av boka «Fortuna» av Alexander Kielland, ble delt ut på de fleste bibliotekene i fylket. I år er alle bibliotekene i Rogaland med i utdelingen av de 50.000 eksemplarene av Einar O. Risas roman «M. Kanne & Søn 1889-1922».

Mer informasjon:

www.bergenleser.no

www.stavanger-kulturhus.no/stavanger_bibliotek/hele_rogaland_leser/hele_rogaland_leser

Powered by Labrador CMS