Unikt mobiltilbud

Publisert Sist oppdatert




Som første bibliotek i Norge tilbyr Stavanger bibliotek
toveis kommunikasjon mellom brukerens mobiltelefon og bibliotekets datasystem.





Som første bibliotek i Norge tilbyr Stavanger bibliotek toveis kommunikasjon mellom brukerens mobiltelefon og bibliotekets datasystem.

 

Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist

 

– Da Biblioteksentralen i fjor sommer lyste ut konkurransen «Mitt nettbibliotek», valgte vi å delta med idéen om å bruke mobiltelefon i kontakten med brukerne. Vi ble en av vinnerne, og fikk midler til å gå i gang med prosjektet, sier systemansvarlig Helene Svihus ved Stavanger bibliotek.

Det unike med MoBib er muligheten den gir for toveis kommunikasjon mellom brukerens mobiltelefonen og bibliotekets datasystem. De tjenestene som brukeren nå i første omgang har tilgang til via mobiltelefonen, uansett hvor i verden han befinner seg, er søk i bibliotekkatalogen, samt reservering og fornying av lån.

– Vi er de eneste som kan tilby slike interaktive tjenester i Norge. Enkelte andre biblioteker tilbyr muligheten til å søke i bibliotekkatalogen, men foreløpig tilbyr de ikke tjenester utover det, sier Svihus.

 

Først i Skandinavia

Slike tjenester er også lite utbredt i utlandet, og biblioteket i Stavanger var først ute i Skandinavia. Først etter lanseringen av MoBib i april, kom det et tilsvarende tilbud i Danmark.
Svihus er svært fornøyd med bruken av den nye tjenesten, og kan fortelle at de fram til 20 august har hatt 8635 besøk, 2945 søk, 317 fornyinger og 61 reservasjoner.

– Besøket var naturlig nok størst like etter lanseringen, men siden juni har det vært jevnt, sier hun.
– Grunnen til at vi valgte wap-løsning er at det er enkelt og billig for brukeren. Brukeren må riktignok først konfigurere mobiltelefonen til nettbruk, men det er en enkel prosedyre, forsikrer hun.

 

Utvide ordningen

Stavanger bibliotek planlegger å utvide MoBib med flere sms-tjenester, for eksempel varsling til brukerens mobiltelefon tre dager før et lån går ut på dato. Slik håper de å redusere antallet forsinkelsesgebyr. Dessuten ønsker biblioteket å sende ut sms når ei reservert bok er klar for utlevering.
Disse framtidige tjenestene regner Svihus med vil gi biblioteket en økonomisk gevinst.

– Ved å få flere bøker tilbake innen fristen, og ved å redusere tida de står i ventehyllene, får vi raskere omløp av bøkene vi låner ut. Da trenger vi ikke å kjøpe inn like mange eksemplarer av hver tittel, sier hun.
Positive brukere. Så langt har det ikke vært noen problemer med MoBib-tjenesten. Derimot kan Svihus fortelle at reaksjonene hun får fra brukeren kun har vært positive.

– Vi ønsker å følge med i tida, og må møte brukerne med de verktøyene de bruker.

 

Fakta

MoBib ble lansert 25. april i år. Programvaren ble utviklet av firmaet WapTheWeb AS i Trondheim, mens utviklingen av ikonene og utseendet på skjermen ble besørget av The Originals i London.
Det har vært viktig å tilpasse tjenesten alle formater, blant annet varierer skjermstørrelsen fra mobiltelefon til mobiltelefon, slik at MoBib kunne brukes av alle mobilmerker inkludert iphone og ipod touch.

Powered by Labrador CMS