20 år siden muren falt

Publisert Sist oppdatert

Jeg hadde sommerjobber på Stortingsbiblioteket på midten av 80-tallet. En av oppgavene var å legge nye aviser ut på lesesalen. En av disse avisene, var "Neues Deutschland", med undertittel "Organ des Zentralkomitees der Sosialistischen Einheitspartei Deutschlands". Neues Deutschland var en blant mange aviser. Nye kom, gamle ble arkivert. Sånn var livet på Stortingsbiblioteket.

      For mange i min generasjon var DDR noe som bare var der. Vi var vant til at det fantes to tyske stater, den ene orientert østover, den andre vestover. Så utrolig det kan høres ut i dag, vi tenkte ikke så mye over det. Det var en del av den verdenen vi var født inn i.

      Men høsten 1989 skjedde det noe…

 

Jeg hadde sommerjobber på Stortingsbiblioteket på midten av 80-tallet. En av oppgavene var å legge nye aviser ut på lesesalen. En av de avisene jeg tok hånd om, var "Neues Deutschland", med undertittel "Organ des Zentralkomitees der Sosialistischen Einheitspartei Deutschlands" (SED). Neues Deutschland var en blant mange aviser. Nye kom, gamle ble arkivert.

      For mange i min generasjon var DDR noe som bare var der. Vi var vant til at det fantes to tyske stater, den ene orientert østover, den andre vestover. Så utrolig det kan høres ut i dag, vi tenkte ikke så mye over det. Det var en del av den verdenen vi var født inn i.

      Men høsten 1989 skjedde det noe. I Leipzig hadde folk begynte å samle seg utenfor Nikolaikirken til det som skulle bli Mandagsdemonstrasjoner. På Dagsrevyen kunne vi se at det strømmet flyktninger ut av DDR, til Østerrike og Budapest via den "grønne grensen" mellom Tsjekkoslovakia og Ungarn.

      Men 9.11.1989 sprakk det hele…

      Kl 19.04: Günter Schabowski i SED kunngjør på en pressekonferanse at DDR-borgere gis lov til å krysse alle grenseposter mellom DDR og Forbundsrepublikken.

      Kl 21.30: Noen timer etter at meldingen om åpne grenser gikk ut, beveger stadig flere berlinere til grenseovergangene. Mellom 500 og 1000 menn og kvinner samler seg rundt grenseovergangen i Bornholmer Strasse.

      Kl 22.42: Den Vest-Tyske nyhetssendingen "Tagesthemen" beretter at den tysk-tyske grensen er åpen. Mange østberlinere ser vesttysk tv, og store menneskemengder strømmer nå mot muren.

      Kl 23.30: Tusener av mennesker har nå samlet seg ved overgangen i Bornholmer Strasse og de andre grenseovergangene.

      Kl 24.00: Alle grenseovergangene i Berlin er åpne. Folk danser på muren til langt utpå morgenkvisten.

      De neste dagene krysser titusener av østtyskere grensen for å besøke slektninger eller bare prøve ut sin nye frihet.

 

Bok og Bibliotek markerer 20-årsdagen for Berlinmurens fall ved å gi noen glimt fra bibliotekene og kulturlivet i DDR. Jeg vil gjerne gi en stor takk til dere som har gjort denne temaseksjonen mulig: Professor Cornelia Richter i Leipzig, biblioteksjef Heidrun Hamann i Schwerin, forsker Antje Klitkou ved NIFU/STEP, universitetsbibliotekar Almuth Gastinger ved NTNU (spesiell takk for språklig konsulentarbeid) og journalistene Reidar Jensen og Olav Anders Øvrebø.

 

– Odd Letnes, redaktør

 

Bildet viser deler av East Side Gallery, hvor rester av muren har blitt til friluftsgalleri.

 

 

 

Powered by Labrador CMS