Nytt Bok og Bibliotek (nr 5/10)

Publisert Sist oppdatert

Bok og Bibliotek nr 5/10 har utkommet. Vi nevner av innholdet:

Leder: Gratulerer Bøler bibliotek!

Fysisk eller virtuelt rom? Det er viktigere at bibliotekene sørger for å ha mange stikkontakter enn at de bruker for mye ressurser på sosiale medier, sa en seminardeltaker på Bok & Bibliotek i Gøteborg. 

Mitt første møte med verdens største bibliotekkonferanse. Har dere noen gang sett bibliotekarer bråke med plastkastanjetter, blåse bobler og spise ”Tootsie Rolls” mens de hører på Beatles og Beach Boys? Jeg gjorde det når jeg deltok i sesjonen ”Librarians just need to have fun”, skriver Almuth Gastinger.

Hva skjer når samlingen blir digital? Selv om fremtida for det fysiske biblioteket kan se dyster ut, var seminardeltakerne likevel optimistiske på bibliotekarenes vegne. Ikke minst for skolebibliotekarene. Hvis vi får en sentral database over digitale bøker, vil en tilgang til den være en revolusjon for skolebibliotekene og skolebibliotekarene. Frilansjournalist Kjetil S. Grønnestad var på Kapittel 10

Slipp e-bøkene ut, oppfordrer Sissel A. Dahle, Elisabeth Haug, Helge Risvand, Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus.

Skal nettversjonen til Store norske leksikon (SNL) ha en fremtid, må det nytenking til. Kampen mot Wikipedia om å være først ute med siste faktanytt, er en dømt til å tape, mente Helge Jordheim på Kapittel 10.

Da pensum ble trendy. Universitetsbibliotekenes eksperimenter med pensum på lesebrett og “padde” treffer tidsånden, mener frilansjournalist Olav Anders Øvrebø.

Hvis kommunens nettløsning ikke dekker dine behov, er en blogg en fornuftig løsning. Alternativt kan du opprette nisjeblogger. Alle bibliotek bør satse på Facebook og Twitter. Meld dere inn i Biblioteksvar eller undersøk mulighetene for felles chat-tjeneste med resten av kommunen. Og kryss fingrene for at noen, enten det er systemleverandørene eller en kommersiell aktør, kommer med løsninger for fornyelser og søk i katalogene våre som fungerer godt på mindre skjermer og ved hjelp av SMS, skriver Vegard Krog Petersen.

Jeg vil anbefale Knut Hamsuns anarkisme til alle som synes Hamsun er fascinerende, og jeg vil lese flere bøker av både Hamsun og Arvid Nærø, skriver bibliotekarstudent Anders Brenno.

Jeg døer….Tak for mig! Ordene er fra Henrik Wergelands penn, da Norges store dikter på sitt dødsleie skrev på sin livsskisse ”Hasselnødder” (1845). Du kan selv studere manuskriptet på nett, forteller Ellen Alm, leder for Spesialsamlingene, Gunnerusbiblioteket, Universitetsbiblioteket i Trondheim.

Bibliotek for alle – også for rom og romanifolket? Det ville være hensiktsmessig at én instans i bibliotek-Norge fikk et spesielt ansvar for å samle, systematisere og formidle kunnskap om rom og romanifolket. Kanskje er et ansvar for de nasjonale minoritetene en naturlig oppgave for Nasjonalbiblioteket? Av Benedikte Nes, informasjonsrådgiver ved Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

Eg må seie eg er mektig imponert over viljen og utføringa som denne nettsida viser, utan at eg veit for mykje om korleis kampanjen har stadfesta seg i Sverige. Det kunne ha vore spennande å sett noko liknande bli gjort her til lands, og kanskje er den tanken ekstra fristande no, rett etter at statsbudsjettet er lagt fram, mener Lars Petter Sveen, som har kikket på www.librarylovers.se.

Et annet landskap. Drar vi sørover til Frankrike eller østover til Polen finner vi bibliotek som minner om Norge rundt 1950 eller 1960. Drar vi enda lenger av gårde, til Afrika, Asia eller Latin-Amerika, finner vi mange land som verken har folkebibliotek eller skolebibliotek å snakke om. Fagbibliotek vil vi fortsatt finne. Universiteter og forskningsinstitusjoner klarer seg ikke uten bibliotektjenester. Det er hverdagsbibliotekene som mangler, skriver Tord Høivik.

E-boka stiller nye krav: De må trekke folk til det fysiske rommet sitt på en annen måte, enten det handler om å tilby kunnskap om research, eller presentasjoner av levende forfattere fra en scene. Og de må ha et genuint bibliotekmessig tilbud på nettportalen. Det er der man må rette oppmerksomheten nå, mot et nytt «grensesnitt» mot brukerne. For e-boka kommer nå, skriver Morte Harry Olsen i sin faste spalte i Bok og Bibliotek.

Professor’n. Er nettsteder for bokelskere en utfordring til bibliotekene, spør professor Ragnar Audunson.

”Kjedelig gave”. Dei omfattande innkjøpsordningane for litteratur er eit særnorsk fenomen. Utan folkebiblioteka hadde ordningane vore umogelege. Men biblioteka har ikkje berre vore entusiastiske. Georg Arnestad går historisk til verks.

Det tyske nasjonalbiblioteket har nylig kunngjort publiseringen av flere nasjonale autoritetsregistre som Linked data. Dermed føyer de seg inn etter Sverige, England, USA og Ungarn i en voksende liste med nasjonalbibliotek som satser på tilgjengeliggjøring av sine bibliografiske metadata på den semantiske veven, forteller Elise Conradi og Ingebjørg Rype, Nasjonalbiblioteket.

Friske planer for litteraturhus i nord. BoBs faster frilanser har sett nordover. Tromsøs ønske for sitt litteraturhus er at det skal bli et samlingssted for litteraturmiljøene. Ikke bare i byen, men fra hele Barentsregionen.

En kunnskapsbase full av energi! Har du spørsmål innen energi, energiforskning, fornybare energikilder, olje og gass, bioenergi, vannkraft eller klima, hva som gjøres med energikildene eller hvordan blir dette gjort? Da kan databasen ETDEWEB være en løsning, skriver Astrid Gudmundseth.

Globalt og lokalt under same tak. Rana bibliotek famnar heile verda. Frilansjournalist Berit Oksfjellelv har vært innom for en prat.

Sørsamisk bok-og kulturbuss Gærjah rullar på 15. året gjennom 14 kommunar, frå Steinkjer i sør til Rana i nord, frå Sømna i vest til Hattfjelldal via Tärnaby i aust. Han kjem på døra med sørsamisk kultur til alle som vil ha. Bli med frilansjournalist Berit Oksfjellelv på bokbussbesøk.

Biblioteket som kursarrangør. Rett før sommeren, arrangerte biblioteket på Klepp kurs i hurtiglesing for kommunebyråkratene. Eksterne prosjektmidler, og samarbeid med kommunen, lettet bibliotekets rolle, forteller frilanser Kjetil S. Grønnestad.

Å skrive er å leve, eller omvendt, reflekterer frilansjournalist Eldri H.Fagerlund i et ”essay om å skrive”.

Bibliotekperle med sjel. I sommer ble Bøler bibliotek rehabilitert og ominnredet. Bydelen kan igjen samle seg om en arkitektonisk perle, tegnet av Sverre Fehn.

Færre utlån med mange filialer. I Sverige har kommuner med mange bibliotekfilialer lavere utlån per innbygger enn kommuner med få filialer. Det viser forskning fra to norske samfunnsøkonomer.

Powered by Labrador CMS