Nyheter

Heisar og brannalarmar kan slutta å fungera

Alle bibliotek har anlegg for varsling av brann. Mange har også ein heis med raud alarmknapp. No må ein vital komponent skiftast ut innan utgangen av 2025 – og det løner seg å vera først på ballen, seier Håkon Meland-Tangen i AddSecure.

EU-direktiv skapar strid om profesjonskravet for biblioteksjefar

Eit nytt EU-direktiv utfordrar profesjonskravet for norske biblioteksjefar, meiner Nasjonalbiblioteket. Bibliotekarforbundet og Bibliotekforeininga er ueinige og går langt i å hevda at NB ønskjer å tvinga fram ei endring i biblioteklova. 

Biblioteka kan ha rett til digitale utlån

Vonbrotet var stort i bibliotekverda då Boklova tidlegare i år blei lagt fram utan krav til forlaga om å levera lydbøker til folkebibliotek for utlån. No har Norsk Bibliotekforening initiert ei juridisk utgreiing som konkluderer med at biblioteka kan ha rett til ei slik ordning.

På vei mot norske naken-bibliotek?

Om du i Norge ennå ikke kan låne Uten en tråd uten en tråd, så er det i USA hele fem bibliotek som er forbeholdt nakne brukere. For en uke siden arrangerte biblioteket på Lillestrøm naturistkino. Ser vi de første bare føttene klaske i retning en livssterk norsk nakenbibliotekbevegelse?

Nettbiblioteket sikret for to nye år

Snart vil publikum få digital tilgang til alle bøker som er utgitt i Norge fram til og med 2005 gjennom Nasjonalbibliotekets Nettbibliotek. Den nye Bokhylla-avtalen omfatter 400 000 rettighetsbelagte norske bøker. Det er 175 000 flere enn i dag.

Verdskongressen i Dubai avlyst

Først ville Emirata vera vertskap for neste års verdskongress for bibliotek. No trekker dei attende invitasjonen. Protestvedtaka har hatt effekt, meiner Vidar Lund i Norsk Bibliotekforening.

Publikum positive til innbyggertorg i bibliotek

Publikum er alt i alt positive til samlokalisering av innbyggertorg og bibliotek, mens hele 64 prosent av de ansatte mener bibliotekets frie rolle blir utfordret. Dette viser erfaringene fra Indre Østfold og Drammen som nå er oppsummert.