Utgåve 4/2022 er ute no!

I skrivande stunde er årets siste papirutgåve av Bok & bibliotek på veg ut i dei tusen postkassar. Den digitale utgåva ligg åpent ute for alle. Unike tal om europeisk bibliotekløyvingar og ein solid temadel om samarbeid med andre tenester er noko av det du kan gle deg til.

Lese heile utgåve 4/2022 her. 

Finland bruker seks gongar
så mykje som Tyskland
på folkebibliotek

Finland er på topp, Tyskland på botn, og skandinaviske bibliotek er i ei klasse for seg sjølv. Det viser ei fersk samanlikning av tolv europeiske land sine løyvingar til folkebibliotek som vi har fått tilgang til. Les saka her …

– Dette er vinn–vinn, sier John Andrew Firing og Elin Brandsrud, her foran skranken
til innbyggertorget og biblioteket i Askim.
Foto: Harald Vingelsgaard

Kva er best for innbyggjarane?

I Indre Østfold og Drammen bygger dei bruer. Ikkje over Glomma og Drammenselva denne gongen, men over profesjonskløfter og mellom fagbredder. Til tross for færre møteplassar, redusert bemanning og mindre laurdagsåpent: Innbyggartorg og bibliotek i samdrift er vinn–vinn, hevdar dei ansvarlege i Indre Østfold. Nokre av dei tilsette er kritiske og meiner samdrifta tar tid frå bibliotekfaglege oppgåver. Les saka her …

Stine Jenvin Qvigstad. Foto: Hannele Fors

Vi har snakka med den nye sjefen på Stormen

Stine Qvigstad Jenvin tok nyleg over som leiar ved Stormen bibliotek i Bodø. Vi har spurt henne om kva ho har gjort før, kva ho vil få til no – og om tips til nokre gode bøker. Les saka her …  

 

Henrik Hjartøy på lesesalen i «Det røde bibliotek» på Rjukan, der han var sjef fra 1917 til 1936. Ved vinduet står trolig Tora Hersæter. Foto: Ukjent fotograf / Rjukan bibliotek

Berømte bibliotekarer: Henrik Hjartøy (1892-1971)

I dag er Hjartøy mest kjent for Det Røde Bibliotek på Rjukan og Arbeiderbevegelsens arkiv i hovedstaden. Han lanserte også ideen om innkjøpsordningen, som fra 1965 ga landets folkebibliotek tusen eksemplarer av ny norsk skjønnlitteratur. Ikke alle bibliotekarer var like begeistret, men forfatterne fikk bedre inntekter og forlagene større sikkerhet. Ordningen ble senere utvidet, og sammen med momsfritak for bøker ble grunnen lagt for en ny og offensiv litteraturpolitikk. Les resten av Øyvind Frisvolds tekst om den beryktede og berømte Deichmansjefen her … 

Vladimir Putin blant støttespillere under et valgmøte med på Luzhniki stadion i Moskva den 23. februar 2012. Foto: AFP Foto / Yuri Kadobnov

Hvorfor stemmer russerne på Putin? 

Og hva vil de med Norge? Bøkene til forfatter og forlagsmann Bernhard Mohr prøver å gi svar. Flere år i Russland har gitt han et stort nettverk i landet. Les saka her …

 

 

Illustrasjon: Svein Johan Reisang

Nytt essay av Ove Sundby:  Tider skal komme

«Romanen Do androids dream of electric sheep av den eminente forfatteren Philip K. Dick er  godt kjent i vår populærkultur, ikke minst siden den danner basis for de to dystopiske filmene om Bladerunner. Handlingen i boka utspiller seg i San Francisco tidlig i det 21. århundre og er spekket med svevebiler, raketter og laservåpen. Likevel er det en dyp sprekk i illusjonen i det øyeblikket hovedpersonen, dusørjegeren Rick Deckard, leker med et askebeger av keramikk på kontoret sitt i politibygningen …» Les resten av Ove Sundby sitt essay, som er inspirert av framtidsseminaret Bibliotek 2020 som blei arrangert på Biri i 1991 …