Ordskifte
Når demokratiet står på spill
I rekken av uforståelige, forvirrende og skremmende politiske vedtak Trump har gjort siden han ble innsatt, har forsøket på en styrt nedleggelse av de viktigste demokratiske funksjonene i det amerikanske samfunnet fått mindre oppmerksomhet enn det fortjener.

Dette er en meningsytring. Bok & bibliotek deler ikke nødvendigvis holdninger og meninger som kommer til uttrykk.
I løpet av en måneds tid har Donald Trumps administrasjon rasert grunnmuren for den amerikanske museums- og biblioteksektoren. Det er et direkte angrep på det de frykter: Fakta, demokrati og ytringsfrihet.
Gjennom tidene har vi sett hvordan styresmakter bruker forvirring, fragmentering og desinformasjon for å skape usikkerhet og splittelse. De bygger ned tillit og troverdighet gjennom å spre falske nyheter, gjennom informasjonsoverflod og en undergraving av redaktørstyrte medier og fakta. Noen av våre viktigste våpen for å bygge motstandskraft mot dette er sterke institusjoner som sørger for tilgang til kunnskap, kildekritikk, som skaper fellesskap og møteplasser.
Trumps uttalte og målrettede angrep mot mangfold, likhet og integrering (DEI), er nettopp et angrep for akkurat det bibliotekene er satt til å bevare.
Her hjemme har totalberedskapsmeldingen slått fast viktigheten av kunst og kultur i beredskapen. Det er denne motstandskraften som slås tilbake i USA nå
Helene Voldner
14. mars signerte Trump en presidentordre som i praksis kveler USAs biblioteksystem. Det nasjonale instituttet for bibliotek og museum skulle kutte all mulig drift utover det absolutte lovfestede kravet. De ansatte fikk beskjed om å snu og dra hjem igjen, og visearbeidsminister Keith E. Sonderling ble innsatt som fungerende direktør. En ren politisk innsettelse, der prinsippet om armlengdes avstand ikke finnes i det hele tatt.
Dette er en praksis vi kjenner igjen fra da riksarkivar Colleen Shogan ble sparket tidligere i år, via et innlegg på X (tidligere Twitter), uten forklaring. Utenriksminister Marco Rubio ble utpekt som fungerende direktør for arkivverket (NARA), samtidig som han er fungerende direktør for USAID etter at de ble kuttet tidligere i år.
Institute of Museum and Library Services (IMLS) bidrar med støtte og finansiering til bibliotek over hele landet, gjennom prosjekter og utvikling. Bibliotekene i USA er allerede hardt presset, og disse angrepene gjør jobben enda vanskeligere. Støtten brukes på alt fra innkjøp av bøker og medier, til prosjekter og aktiviteter som leksehjelp, lesestunder, utdanning, utviklingstiltak og stipender. Flere av disse er nå trukket tilbake, etter at tilskudd allerede har blitt vedtatt. Det er usikkerhet rundt hva dette betyr for bibliotekene framover, og de har fått beskjed om at det ikke er mulig å kontakte IMLS for oppdateringer om framtidige tilskudd.
Den amerikanske bibliotekorganisasjonen ALA (American Library Association) har oppsummert at det å kutte føderale tilskudd er å stenge av mulighetene for amerikanske innbyggere både personlig, økonomisk, kulturelt og sosialt. Bibliotek betyr muligheter for alle, skriver de i en uttalelse.
Det er nettopp muligheter for alle som angripes nå.
Det er en helt tydelig politisk inngripen i kultur og demokrati, og et desperat forsøk på å styre den frie tanke og meningsdannelse. Det er en forakt mot kunnskap, og en skremmende utvikling, som vi må ta på alvor.
Kulturarv, museer og bibliotek er ofte noe av det første som angripes. Dette har vi nylig sett i Gaza og Ukraina, der forlag og boktrykkerier også bombes. Det er ikke tilfeldig, men målrettede angrep på de institusjonene vi har som tar vare på kulturarven og identiteten vår. Her hjemme har totalberedskapsmeldingen slått fast viktigheten av kunst og kultur i beredskapen. Det er denne motstandskraften som slås tilbake i USA nå.
Det bør være en viktig påminner for folkevalgte på Stortinget, lokalpolitikere og skoleledere med ansvar for bibliotek i lokalsamfunn og på skoler. Det å bevare sterke bibliotek er å bevare demokratiet. De overlever ikke av seg selv, men er avhengige av at de har nok ressurser til å drive bærekraftig, skal vi investere i en sikker framtid. Når vi samtidig ser at politiske partier her hjemme mener at kunst og kultur ikke hører hjemme på statsbudsjettet, vil legge moms på bøker eller ønsker å kutte i viktige kulturinstitusjoner, er det en påminnelse om at vi ikke skal ta det for gitt.
Vi skal fortsette å holde fanen høyt for frihet til å lese og tilegne oss kunnskap og lik tilgang til informasjon. Vi skal fortsette å kjempe for ytringsfrihet og demokrati, og sikre sterke institusjoner som bibliotek og museer.