– Norges råeste bibliotek

Publisert Sist oppdatert

{jcomments on}Et halvt år etter innflyttingen i nytt bygg er begeistringen stor blant brukere og ansatte på Nesodden bibliotek: – Dette er blitt Norges råeste bibliotek, sier biblioteksjef Ib Aarmo (bildet). 

 

Et halvt år etter innflyttingen i nytt bygg er begeistringen stor blant brukere og ansatte på Nesodden bibliotek: – Dette er blitt Norges råeste bibliotek, sier biblioteksjef Ib Aarmo (bildet).

Opp-en-trapp-og-inn-en-dør. Det var adressen til Nesodden bibliotek fram til mai i år. Skjønt først måtte du inn to andre dører, forbi inngangene til Rimi og Vinmonopolet og gjennom ståldøra mellom første og andre etasje, og så kunne du ta opp den bratte trappa og inn glassdøra til det trivelige, men akk så nedslitte og trange biblioteket.

            I dag er det bare å gå inn hovedinngangen til Nesoddens flunkende nye kommunesenter «Tangenten», så er du framme. Rett nok rommer Tangenten også kommuneadministrasjon, ungdomsskole, helsestasjon og kulturskole. Men så snart du er innenfor vindfanget, er det biblioteket du har kommet til.

            Noen skritt mot høyre og du kan forsyne deg fra hyllene med aviser, tidsskrifter og blader. Synk gjerne ned i en av de myke sofaene som står der. Trenger du å bruke pc, finner du to på skrivebordet bak sofagruppen. Lenger inne er det flere. Vil du låne noe, ordner du registreringen på en av selvbetjeningsautomatene.

            Kanskje får du lyst på en kaffe. Eller hva med noe å bite i? Ta med deg lesestoffet og gå bort til kafeen. Den ligger også rett ved inngangen. I løpet av vinteren skal lokale krefter komme i gang med full drift av kafeen. Inntil da, kan du forsyne deg fra automater.

            Ta gjerne kaffekoppen tilbake til sofaen, eller til et annet sted videre innover i biblioteket. For på Nesodden bibliotek er ambisjonen å få folk til føle seg hjemme. Det har slått an. De siste månedene har biblioteket hatt 20 prosent høyere utlån og 50 prosent flere besøkende enn på samme tid i fjor.

 

Attraktiv møteplass

– Dette huset er den mest attraktive møteplassen for folk på Nesodden, forteller biblioteksjef Ib Aarmo. Da han og kollegene i 2007 startet planleggingen av det nye biblioteket regnet de med at eboka ville være kommet innen de skulle inn i nytt bygg.

            – Så vi spurte: Hva skal vi da med biblioteket, det fysiske biblioteket?

            Svaret var at biblioteket måtte bli en møteplass. Samlingene skulle ikke lenger være det sentrale, men opplevelser, kunnskap og informasjon.

            – Folk skal kunne komme hit uten andre forventninger enn å ha det hyggelig. Også de som ikke liker å lese, sier Aarmo.

 

Blindern light

Nesoddens nye bibliotek er utformet som et åpent areal over to etasjer og er plassert midt i hjertet av det nye kommunesenteret. Den sentrale plasseringen var et bærende element i forslaget fra Ratio Arkitekter, som vant arkitektkonkurransen i 2008. I første etasje ligger tidsskriftavdelingen og barnebiblioteket. Her finner vi kose- og sitteplasser av mange slag, et lite leke- og lesehus og ikke minst et klatretre med klatretau og en liten sitteplass på toppen.

            – Huset har et tretema, sier Ib Aarmo og forteller at treet er interiørdesignerens påfunn. – Og unger må jo få være fysiske.

            I andre etasje finner vi tilbudene til ungdom og voksne, i tillegg til stille områder med leseplasser. Spesielt arbeidsplassene ved vinduene med utsikt helt mot Oslo er flotte. De har lokket nye brukere til biblioteket.

            Nesodden er kjent for å ha en stor andel kunstnere blant innbyggerne, og flere forfattere, oversettere og skuespillere bruker biblioteket når de trenger ro til arbeidet.

            I tillegg kommer studentene. – Mange studenter kommer tidlig på morgenen og jobber hele dagen. Vi ser litt på oss selv som Blindern light, konstaterer biblioteksjefen.

 

Flyttbar innredning

Med unntak av kontorene er hele andre etasje et åpent landskap. Men med buede bokhyller satt sammen til halvsirkler og buktende slanger, skapes rom i rommet.

            – Vi har vært veldig opptatt av å få organiske former i interiøret, forteller Aarmo.

            Rommet skal også være fleksibelt. Han viser hjulene under hyllene. De gjør det lett å ommøblere for å gi plass til en konsert, forestilling, opplesning eller foredrag.

 

Eventyrhule og overraskelser

Bibliotekets to etasjer bindes sammen av et stort åpent rom, som domineres av en trapp. Eller snarere en trappekonstruksjon, for trappen er mer enn en transportåre. Den er døpt «Treet» og har en stamme i form av to trappeløp som går opp fra barnebiblioteket og møtes midtveis i et repos. Der går «grener» oppover og utover med to nye trappeløp opp til andreetasjen.

            Under reposet oppdager vi et lite rom.

            – Det er en eventyrhule for de minste, forteller Sverre Svendsen, ansvarlig arkitekt hos Ratio Arkitekter.

            På toppen, midt i «trekronen» av eikespiler, finner vi et repos med utsikt over hele biblioteket. Her er det arbeidsbord med pcer, spesielt populært blant barn og unge som kommer til biblioteket etter skoletid.

            Dem er det mange av. På Nesodden har de lagd et nytt ord; BFO – «Bibliotekfritidsordningen».

            Reposet er ikke uten videre lett å oppdage. Det er meningen, påpeker Svendsen.

            – Tanken er at det skal være spennende å bevege seg rundt i bygget. Du skal ikke oppdage alt med en gang. Det skal være noen overraskelser underveis, og «Treet» er en del av denne opplevelsen.

Tekst og foto: Merete Lindstad, frilansjournalist

 

 

Powered by Labrador CMS