Vern om gratisprinsippet

Publisert Sist oppdatert

Utspillet fra Fremskrittpartiets Christian Tybring-Gjedde om betaling for bibliotektjenester overrasker ikke. Det er viktig å være på vakt mot slike ønsker om  å fjerne gratisprinsippet.

Utspillet fra Fremskrittpartiets Christian Tybring-Gjedde om betaling for bibliotektjenester overrasker ikke. Det er viktig å være på vakt mot slike ønsker om å fjerne gratisprinsippet.

Fremskrittspartiet dyrker en liberalistisk økonomisk ideologi hvor offentlig støtte til biblioteker bare er irriterende utgifter. I partiets ånd burde slike overføringen heller vært rettet inn mot bensin og alkohol for å senke prisene. Hadde Fremskrittspartiet kunnet velge på øverste hylle, ville hele bibliotekvesenet vært privatisert og drevet som om bibliotekene var en slags bokhandlere.

Heldigvis har Frp vært alene om slike tanker her i landet. Det har helt siden den første bibliotekloven ble innført i 1935 vært politisk enighet om at vi skal ha et gratis bibliotektilbud i Norge. Men politiske vinder kan snu. Hvem hadde trodd i 1973 at Anders Langes parti i dag skulle snuse på reell makt både sentralt og lokalt?

La oss ikke krisemaksimere. Men la oss heller ikke feie Fremskrittspartiets bibliotekpolitikk av bordet som ubetydelige smuler. Det er viktig at vi følger denne utviklingen med et våkent blikk, alle vi som tror at bibliotekene er viktige hjørnesteiner i kulturlivet og kunnskaps- og informasjonssamfunnet. Det er viktig at vi har en beredskap som gjør at vi raskt kan slå alarm i alle våre kanaler dersom Fremskrittspartiet virkelig skulle få vind i seilene enten ved høstens kommunevalg eller neste stortingsvalg.

– Odd Letnes, red.

– – – –

Med dette ønsker vi alle lesere en riktig god sommer. Nettstedet vil ikke bli oppdatert før i august. Da vil vi blant annet publisere de fem studentartiklene som deltok i årets artikkelkonkurranse, som alle står på trykk i Bok og Bibliotek nr 3/2011, s. 52-69.

 


Powered by Labrador CMS