Sverige: Alle elever skal få betjent skolebibliotek

Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek. Det fortalte arbeidsminister Johan Pehrson og utdanningsminister Lotta Edholm på en pressekonferanse i dag.

Noe annet enn en Ikea-manual

Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen. Kan vi snart begynne å snakke om biblioteket som en kunst- og kulturinstitusjon? Og skal vi ikke la folk få være mer i fred, slik at de endelig får tid og rom til å lese den boka de faktisk hadde lyst til å lese?

Valgdebatt om skolebibliotek i Bærum

Bærum kommune har kuttet hardt i skolebibliotekbudsjettene de siste fire årene. Nå er det valg, og sist onsdag møtte ni lokalpolitikere elever, lærere, foreldre og bibliotekarer til debatt om skolebibliotekenes fremtid. Det var stor enighet om at lavere leseglede er et demokratiproblem. Spørsmålet om reversering av kuttene fikk derimot frem de politiske skillelinjene.

Medlemsrøysting gav nei, men IFLA står fast ved Dubai

Trass i massiv kritikk, trass i at 68 prosent sa nei til Dubai i medlemsrøystinga, og trass i at LHBT+-spørsmål ikkje vil kunna diskuterast ope – IFLA legg neste års verdskongress til Dubai.

Biblioteksjefen dømd til 18 månadar i fengsel

Den tidlegare biblioteksjefen i Kviteseid monterte minikamera på bibliotektoalettet og filma gjestene. No er han dømd til eitt og eit halvt år i fengsel. – Eit enormt tillitsbrot, sa han sjølv under rettssaka.